12 de nov. 2010

BIBLIOTECA DE SITGES. ANTECEDENTS HISTÒRICS

Es considera que la primera referència d’una biblioteca particular a la nostra vila és la que ens dóna Josep Carbonell i Gener en la biografia d’en Josep Bonaventura Falç, cap a l’acabament del segle XVIII.[1] És fins al 1877 que no tenim notícies de les primeres inquietuds que sentiren els sitgetans per disposar d’una biblioteca pública on qualsevol veí pogués satisfer les seves curiositats intel·lectuals.
Ja Gaietà Benaprès, signava en una carta publicada a La Revista Suburense del 3 de juny de 1877 on en un punt determinat diu: “¿No has observado con pena que no existe en ningún lugar público de esta villa, en ninguno de los tres casinos de que está dotada, un solo libro coleccionado que indique la natural afición al saber de los socios cuyo nombre consta en un registro?”.

En Víctor Balaguer, que fou durant tants anys diputat pel districte de Vilanova i la Geltrú, home de grans activitats intel·lectuals i polítiques, va fundar a l’esmentada població, i a les seves pròpies expenses, la Biblioteca-Museu que porta el seu nom. Aquesta obra fou inaugurada el dia 26 d’octubre de 1884.


Victor Balaguer

Per aquells dies, en Gaietà Benaprés, home d’una activitat gairebé frenètica, era regidor de l’Ajuntament de Sitges, que presidia Josep Vidal Martí. Per això, no es pas sorprenent que, en una sessió de l’Ajuntament, la del 9 d’agost de 1886, s’acordés “fundar una biblioteca popular a Sitges i demanar al senyor Víctor Balaguer un nombre considerable de llibres que ell, prèviament, havia ofert donar a la vila”.
De fet, segons ens diu l’”Eco” del 1r de març de 1886 –el número 1 del setmanari– es començava a treballar en la creació d’aquella Biblioteca. O sigui cinc mesos abans que s’acordés en l’esmentada sessió de l’Ajuntament. “Se están colocando internamente, en unos de los salones de la casa de la villa, los 600 tomos que nos ha regalado D. Víctor Balaguer para que figuren en el salón biblioteca pública de la nueva casa de la villa”. Víctor Balaguer havia ofert els llibres a Sitges en la visita que va fer el dia 12 de març de 1884, quan va visitar l’antic castell on es projectava instal·lar la nova Casa de la Vila.


Text extret del llibre La Biblioteca Popular a Sitges de David Jou i Andreu, publicat pel Grup d’Estudis Sitgetans, 1986.


[1] Josep Carbonell i Gener, “Don Bonaventura Falç i el context històric del seu temps”. Edicions d’”El Eco de Sitges”, 1976, pàg. 25.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada